Üdvözöljük a CHEMICAL-SEED KFT. weboldalán!
BAYER kukorica gyomnírtó szerek

Korai / erős gyomosodás a kukoricában

Az átlagosnál jóval melegebb május, a leginkább júniusinak megfelelő időjárás rendkívül kedvező a kukorica fejlődésének, de az első jelentősebb csapadék hatására robbanásszerű gyomkelés várható. A korábban csírázó kakaslábfű, fehér libatop általában előbb jelenik meg, de idén a muhar fajok, vagy a szőrös disznóparéj, a parlagfű akár együtt is kelhet velük. Az elszórtan előforduló záporok, zivatarok mellett jellemzően száraz melegben nő a gyomok herbicid tolerancia szintje, mert a magas hőmérséklet hatására a gyomokon gyorsan kialakuló viaszréteg erősebb szőrözöttség, stb. miatt, a herbicidek felszívódása nehezebb lesz. A gyomok szempontjából megkésett kezelések várhatóak, mert a melegben a gyomnövények hamar túlnövik a legérzékenyebb fejlettségi állapotukat, ezért jelentősen csökken a kezelés hatékonysága; és az erős gyomfertőzöttség súlyos termésveszteséget okozhat. Sőt, az évelő fenyércirok együtt kel a kukoricával! A Bayer posztemergens gyomirtó szerei hatékony megoldást nyújtanak a legkülönfélébb gyomirtási problémákra.
Javasolt technológia magról kelő egy- és kétszikűek ellen

Capreno - Célirányos hatékonyság Legújabb széles hatásspektrumú posztemergens kukorica gyomirtó szerünk a Capreno már a kukorica 3 leveles fejlettségétől 6 leveles állapotáig alkalmazható. A leveleken keresztüli gyors felszívódással és talajon keresztüli hatástartammal véd a magról kelő egy- és kétszikű gyomnövények ellen. A Capreno elsősorban a magról kelő egy- és kétszikű gyomnövények ellen alkalmazható. Hatását főként levélen és hajtáson keresztül felszívódva fejti ki, de megfelelően csapadékos években 4-5 hetes talajon keresztüli tartamhatást tapasztaltunk pl. parlagfű, libatop-félék, disznóparéj-félék, köles fajok, valamint selyemmályva ellen.
Közvetlen hatás a leveleken keresztül A hatóanyagok a gyomok föld feletti részein gyorsan felszívódnak, majd teljesen szisztemikusan, a gyökér- és hajtáscsúcs felé mindkét irányban haladva rövid idő alatt eljutnak a növény minden részébe. A kezelést követően a tápanyagfelvétel és a növekedés szinte azonnal leáll, teljes pusztulásuk a környezeti feltételektől függően 5-10 nap után következik be.
Talajon keresztüli hatás A Capreno hatékony a már kikelt gyomok ellen és hatástartama véd a gyomok későbbi kelési hulláma ellen is. A talajra jutva a gyomok gyökerén is képes felszívódni, így a levélen keresztüli közvetlen hatását talajon keresztüli hatástartam egészíti ki.
Gyomokra célzott időzítés A készítményt posztemergensen kell kijuttatni a kukorica 3 leveles fejlettségétől 6 leveles állapotáig. A kijuttatás optimális ideje a magról kelő kétszikű gyomok 2-4 valódi leveles, a magról kelő egyszikűek 1-3 leveles fejlettsége.

Laudis - A gyomok még labdába sem rúghatnak
A Laudis hosszú évek óta megbízható eszköze a kukorica termésvédelmének. Tulajdonságait két szóban foglalhatjuk össze: Erő és Harmónia. Rendkívüli erő a gyomok ellen, teljes harmóniában a kukoricával.
Gyors, látványos hatás A kipermetezett hatóanyagot a gyomnövények elsősorban a föld feletti részeiken keresztül nagyon gyorsan felveszik. A felvett hatóanyag a hajtáscsúcs és a gyökér irányban gyorsan szállítódik tovább. Az érzékeny gyomnövények növekedése leáll, majd a kezelést követő néhány napon belül a gyomok kifehérednek és elpusztulnak. A Laudis hatékony még a fejlettebb gyomnövények ellen is
Harmóniában a kukoricával A Laudis áru- és silókukoricában fajtakorlátozás nélkül alkalmazható. Csemegekukorica gyomirtására is biztonságosan alkalmazható, több mint 110 a fajták száma, melyekre a Laudis szelektívnek bizonyult az eddigi hazai vizsgálatokban. Kukoricavonalak gyomirtásánál a fajtafenntartó/tulajdonos véleményét is meg kell kérni.
Kombinációk Évelő kétszikűek (mezei acat, szulák), erős fertőzése esetén, Bika vagy egyéb dikamba, hatóanyagú készítmények engedélyezett dózisával javasolt kombinálni.

Monsoon - A kukorica gyomirtás specialistája
A Monsoon hatékonysága kimagasló a kukoricában gondot okozó szinte összes egyszikű gyomnövény ellen. Eredményesen alkalmazható a kakaslábfű, a perjefélék, a vadköles, a muharfélék, de az évelő fenyércirok és tarackbúza ellen is. Hatásos ezen kívül több gyakori kétszikű gyom ellen is, mint a parlagfű, a disznóparéj félék, a libatopfélék, stb.
Fenyércirokkal fertőzött területekre A kezelés 20-30 cm-es gyomnövény magasságnál végezhető a legeredményesebben, egyszeri 2,5 l/ha adaggal. Elhúzódó kelés esetén szükséges lehet a kezelés megismétlése az új kelésű fenyércirok 15-20 cm-es magasságánál, a kialakult fertőzés erősségétől függően 2-2,5 l/ha adagban.
Tarackbúzával fertőzött területeken a kezelés a 15-20 cm nagyságú gyomnövény ellen a leghatékonyabb egyszeri 2,25-2,5 l/ha adaggal.
Vadkölessel fertőzött területeken a kezelés a gyomnövény 1-3 leveles fejlettségétől a gyökérváltásának végéig végezhető a legeredményesebben, egyszeri 2-2,5 l/ha adaggal. Elhúzódó kelés esetén szükséges lehet a kezelés megismétlése az új kelés 2-3 leveles korában, 1,5-2,0 l/ha adaggal. Túlfejlett gyomok, illetve megkésett kezelés esetén 2,5 l/ha dózis javasolt.

Monsoon active A Monsoon active széles egy- és kétszikű hatásspektrummal valamint talajon keresztül valódi hatástartammal rendelkezik. A Monsoon active magas foramszulfuron tartalma garantálja az évelő egyszikűek (fenyércirok, tarackbúza) elleni kiemelkedő hatékonyságot. A tienkarbazon-metil megoldást nyújt az elhúzódó kelése miatt korábban posztemergensen nehezen kezelhető muharfélék ellen is. A hatóanyagok a már kikelt gyomok föld feletti részein keresztül gyorsan felszívódnak és hatástartama véd a gyomok későbbi kelési hulláma ellen is.

A Monsoon és a Monsoon active hatékony az újonnan feltűnt HPPDgátló hatóanyagokkal szemben általánosan ellenálló Panicum riparium ellen is.